Ventilační turbíny Lomanco

17. 12. 2010

Dne 5.11.2010 byla na vývěsku umístěna informace o tom, že v rámci rekonstrukce byly odstraněny původní elektrické ventilátory, jež zajišťovaly odvětrávání ventilačních šachet (stupaček), tyto byly nahrazeny ventilačními turbínami zn. LOMANCO. Vzhledem k tomu, že se množí dotazy ohledně nového způsobu odvětrávání, přinášíme vám touto cestou  podrobnější informace.

Co je vlastně ventilační turbína LOMANCO

Obrazek

Ventilační turbína Lomanco pracuje bez motorického pohonu a plně využívá energie vzduchu. Při odvětrání šachet panelových domů využívá přirozeného proudění vzduchu, kdy teplota venkovního vzduchu je nižší než teplota v interiéru a současně přirozeného tahu v šachtě způsobeného rozdílem měrných hmotností vzduchu a výškou šachty.
Každý panelový dům musí mít vyřešen systém odvětrání koupelen, toalet a kuchyní. Odvětrání je řešeno ventilační šachtou, kde je na vyústění umístěna turbína Lomanco, nahrazující el. ventilátor, který byl hlučný a často porouchaný.
Nejedná se o zásadní změnu systému, neboť stávající systém předpokládá dvojí způsob provozu:
  • s nuceným pohybem vzduchu pomocí centrálního ventilátoru
  • samotížný bez nuceného pohybu vzduchu - využívá rozdíl vnitřního a venkovního vzduchu a vanoucího větru. Z toho vyplývá, že ventilační turbina svými schopnostmi rotace zvyšuje množství odsávaného vzduchu při samotížném pohybu vzduchu v šachtě.
  • komínový systém umožňuje současné použití turbíny na odvětrání ventilační šachty a na odvětrání jednotlivých místností bytů se použije individuální ventilátor (axiální). Tato kombinace zajistí nejluxusnější odvětrání dle požadavků uživatelů a přitom není žádný hluk, žádné otřesy a žádné přetahování pach z bytu do bytu.
Provozní náklady: Bezúdržbový provoz bez potřeby elektrické energie, resp. 90% snížení nákladů při použití individuálních ventilátorů.
  • Nahradí stávající elektrické ventilátory - vysoké úspory zabezpečí nízké pořizovací náklady a nulové provozní náklady (odpadá elektroinstalace, poruchy a opravy, revize ap.).
  • Výměna turbín za tzv. samotahové hlavice zabezpečí skutečný tah ve stupačce a znemožní prolínání pachů v jednotlivých bytech stupačky.
  • Pořizovací náklady jsou zhruba do roka umořeny úsporami provozních nákladů stávajících zařízení.
Doporučuje se v systému odvětrání kombinovat turbíny Lomanco
·         v kuchyni s digestoří s motorem (základní variantu lze zakoupit již od 1.000 Kč)
·         v prostorách koupelen a toalet s malými axiálními ventilátory (obr. 1), jejichž provoz si lze jednoduše regulovat např. šňůrkovým vypínačem. Základní typy těchto ventilátorů jsou běžně dostupné v síti hobby marketů, jejich cena se pohybuje od 300 Kč.
Tato kombinace zajistí nejluxusnější odvětrání dle požadavků uživatelů a přitom není žádný hluk, žádné otřesy a žádné přetahování pachů z bytu do bytu.
V případě zájmu o takovéto příslušenství či jeho instalaci, je možné kontaktovat elektroinstalatéra p. Martina OTTA na tel. 777 140 190.
Nejsou-li použity malé ventilátory, je nutno k regulaci odtahu použít uzavíratelnou mřížku (obr. 2)  na výstupech šachty v bytech.

Obrazek                                Obrazek

Ilustrační obr.1                                                                   Ilustrační obr. 2

axiální domovní ventilátor                                                větrací mřížka

Pro účely odvětrání šachet panelových domů jsou vhodné pouze největší nejvýkonnější turbíny LOMANCO typ BIB 14 (průměr 356mm). Všechny ostatní typy nedosahují potřebných parametrů a nesplní požadavky na odvětrání!

Záruka se poskytuje na 15 let.
Turbíny Lomanco jsou bezkonkurenční z hlediska v praxi ověřené životnosti (vývoj od roku 1946) a jsou současně silně odolné v destrukčním testu věrně simulujícím poryvy větru na střeše v porovnání s turbínami na světovém trhu.
Pro extrémní případy, kde je předpoklad silného zatížení silným či nárazovým větrem, lze požít speciální zpevněné turbíny BEB14, které jsou odolné síle větru až do 240 km/hod. Běžné hlavice BIB jsou certifikovány na rychlost větru 195 km/hod.
Výrobce v průběhu času testoval různé materiály turbín a jako nejvýhodnější z hlediska výkonu i životnosti doporučuje LOMANCO hlavice hliníkové (eloxovaný námořní hliník se zvýšenou odolností) a jako ekonomičtější variantu pozinkované provedení s předpokládanou nižší životností.
Podrobnější informace si můžete přečíst např. na http://www.taurisplus.cz/ventilacni-turbiny-lomanco-usa.php
a nebo